Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tunnelborrmaskinen halvvägs under Östermalm

Att borra en tunnel har liten påverkan på omgivningen i jämförelse med sprängd tunnel. Nu passerar tunnelborrmaskinen Elektra Östermalm på drygt 80 meters djup. Måttliga, men klart märkbara stomljud kan höras i byggnader i närheten av tunnellinjen, främst på de nedre våningsplanen.

Tunnelborrning, omgivningspåverkan, miljödom 

Tunnelborrning har hittills skett med hög hastighet under Östermalm, drygt 100 meter i veckan. Bergkvaliteten är hård med litet eller inget behov av tätning mot vatteninläckage. Vi passerar Östermalm med hög hastighet för att därefter fortsätta under Saltsjön i riktning mot Södermalm. 

Tillåtna riktvärden för buller och stomljud regleras i projektets miljödom

Tunnelborrning kan ske helgfri måndag-fredag 07-22 samt lördag, söndag, helgdag 09-18. Arbetstider för tunnelborrning är med hänsyn tagen till bostäder och människors nattsömn. 

Stomljud märks mest i källarplan och de nedre våningsplanen och avtar ju längre upp i byggnaden man befinner sig. En enskild byggnad tar cirka 3-4 veckor att passera, beroende på framdrift.

Längs tunneln byggs också sex ventilationsschakt, ett av dem vid IVL Svenska Miljöinstitutet på Campus Kungliga Tekniska Högskolan. Arbetstiderna för ventilationsschaktet på Campus KTH är helgfria vardagar 07-19.

Stomljud och tillfällig vistelse för boende 

Stomljud är vibrationer som sprider sig genom berget upp till byggnader. Stomljudet kan höras när borren passerar under cirka 3-4 veckor. Grundläggning,  byggnadsmaterial och våningsplan påverkar ljudnivån. Om stomljud eller luftburet buller skulle överskrida riktvärden i projektets miljödom och du har nattarbete med behov att sova dagtid eller andra särskilda skäl kan du erbjudas tillfälligt boende under en kortare tid. 

Mobil utställning på Campus Kungliga Tekniska Högskolan 

Vår mobila utställning finns på Campus Kungliga Tekniska Högskolan. Här finns information och filmer om Svenska kraftnät, var, när, hur och varför vi bygger tunneln för 400 kilovolts elkablar, geologi, hydrogeologi, akustik. Våra öppettider är vardagar 10-17. 

Flera avstämningsmöten med verksamheter på Östermalm

Det pågår flera avstämningsmöten hos verksamheter på Östermalm inför tunnelborrningen och även förberedelser för den kommande etableringen av ett ventilationsschakten på Campus Kungliga Tekniska Högskolan. 

Arbeten vid fem av sex ventilationsschakten 

Inom kort har vi byggaktivitet vid fem av de sex ventilationsschakten, ovanmark och även djupt nere under markytan. 

Bullervillkor vid arbete under- och ovanmark

  • Vid sprängningsarbeten undermark, t ex breddning av tunnel och förbindelsetunnlar, gäller villkor 9 enligt projektets miljödom. Det innebär att arbete som medför överskridanden av riktvärden får ske helgfri måndag till fredag, 07-22 samt lördag, söndag, helgdag 09-18 
  • Vid arbete ovanmark, t ex med ventilationsschakt, gäller villkor 10. Det innebär att arbetstiderna för bullrande arbeten är helgfria vardagar 07-19
  • Det finns stomljuds- och bullermätare monterade i området för att följa upp villkoren i projektets miljödom

Ventilationsschakt Mörby 

Raiseborrningen av ventilationsschaktet och efterföljande förstärkningsarbetet med bultning och betongsprutning har slutförts. Nu pågår arbeten med teknikutrymmet som kan liknas vid källaren i ett hus. När allt arbete med ventilationsschaktet är färdigt är en ventilationshuv det som kommer att synas i markplan. Idag syns ett tält vid schaktläget som har satts upp för att skydda mot kyla och nederbörd.  Förändrade förutsättningar och krav avseende bland annat ventilations- och säkerhetssystemet i schakten, gör att vi tar ett omtag i projektering med behov av nya ritningar och instruktioner för det fortsatta arbetet. Det innebär att arbetet på plats tar en paus och att det kommer att ta längre tid att färdigställa ventilationsschaktet. 

Ventilationsschakt Stocksundet

Raiseborrningen och bergförstärkning av ventilationsschaktet har slutförts även här. Här pågår betongarbeten och i skrivande stund kommer väggarna inne i teknikutrymmet på plats. Nere i tunneln vid Stocksundet sprängs en pumpbassäng. Senare monteras en ventilationshuv som blir synlig i markplan. Förändrade förutsättningar och krav avseende bland annat ventilations- och säkerhetssystemet i schakten, gör att vi tar ett omtag i projektering med behov av nya ritningar och instruktioner för det fortsatta arbetet. Det innebär att arbetet på plats tar en paus och att det kommer att ta längre tid att färdigställa ventilationsschaktet. 

Ventilationsschakt Frescati

I början av januari etablerade vi oss ovanjord för att påbörja byggnationen av ventilationsschaktet. Arbetsområdet har stängslats in, det har byggts en arbetsväg och byggts ledningar för elektricitet och vattenanslutningar. För tillfället pågår arbete med jordschakt och spontning. Nere i tunneln pågår sprängning av förbindelsetunneln som går från huvudtunneln till schaktläget. 

Ventilationsschakt KTH, IVL, Sophiahemmet

Här sker förberedelser inför etablering av en byggarbetsplats för det kommande ventilationsschaktet, beläget mellan IVL Svenska Miljöinstitutet och Sophiahemmet. Entreprenören kommer relativt snart att etablera sig på platsen för att inleda arbetet med ventilationsschaktet. Projektet genomför möten och planering med närliggande verksamheter inför byggstart av schaktet.

Ventilationsschakt Stadsgårdskajen

Sprängningarna av ventilationsschaktet vid Stadsgårdskajen har nått cirka 100 meter. Efter årsskiftet har arbetet med ett teknikutrymme fortsatt samt sprängning av förbindelsetunnel mellan schaktläget och den kommande huvudtunneln ut under Saltsjön inletts. Den gula portalkranen används för att transportera upp bergmassor och att lyfta människor och material upp och ner ur schaktet. Det finns möjlighet att få sprängningsinformation cirka 30 minuter före sprängning. 

Ventilationsschakt Skanstull

Här sker ett omfattande projekteringsarbete för ventilationsschaktet i Mårtensdal, Hammarby Sjöstad, ett område med ett mycket stort antal aktörer och verksamheter som kräver omfattande, noggrann samordning med berörda. De 400 kV kablar som ska installeras i tunneln kommer i den södra änden att anslutas i det gasisolerade ställverket (”GIS”-station) som har byggts av Svenska kraftnät.  

Kontrollprogram hydrogeologi, akustik

  • Montering av grundvattenrör för mätning före, under och efter det att tunnelborrmaskinen har passerat samt infiltrationstester längs tunnelsträckningen 
  • Montering av mätare och avläsning av buller, stomljud, vibrationer i de områden där arbete med tunnel och ventilationsschakt sker för att säkra att villkor i projektets miljödom uppfylls
  • Besiktningar och kontroller av byggnader sker inom ramen för projektets kontrollprogram med rapportering till ansvariga tillsynsmyndigheter vid Danderyds kommun, Solna och Stockholms Stad samt Länsstyrelsen i Stockholm